Kenneth Feinberg

 

Etter at to fly krasjet inn i World Trade Center og et annet fly inn i Pentagon building den 11. september 2001, opprettet regjeringen under George W. Bush et kompensasjonsfond. Kun én person skulle utdele pengene til ofrenes familier. Masse penger, lite byråkrati, og så fort som mulig, det var planen.

Kenneth Feinberg var denne personen.  Han snakket med enker som hadde mistet mennene deres som brannmenn mens de hjalp til, med familiemedlemmer av aksjemeglere som hadde en ikke-videreførbar livsstil, og med foreldre til arbeidere uten papirer som hadde vasket, levert post eller vært servitører inntil de mistet livet. I øyeblikket av katastrofen var alle likeverdige. Døden tar ikke hensyn til status eller formue. Men Feinbergs jobb var å gi hver av de taptes eller skaddes liv en verdi, en bestemt sum som han kunne betale ut til slektningene. Hvor mye verdt var livet til en mor som brydde seg om hele familien sin? Får en mann mindre for sin døde kone hvis de ikke var gift? Gjør det noen forskjell hvis en person har prøvd å berike seg selv eller hjelpe andre? Hva får du for en ex-ektemann, en andre kone eller en til partner ingen visste om? Feinberg kastet seg inn i den store flokken av menneskelige konstellasjoner, livsstiler og følelser.

Han fordelte mer enn 7 milliarder dollar til totalt 5 562 personer: for en mann uten papirer fikk familien $ 250 000. For en kellner $ 500,000. For en politimann $ 850.000. For en aksjemegler $ 2 millioner, noen ganger $ 6 millioner.  Feinberg kjente til jobben sin som brutalt. Når Feinberg ble spurt av en enke hvorfor hennes brannmanns liv var mindre verdt enn aksjemeglernes liv, måtte han forklare henne at det var slik Amerika fungerte. Kongressen hadde gitt ham en enkel spesifikasjon: ofrenes inntekt bør brukes som grunnlag for kompensasjonsbeløpene.