Hvor setter du grensen?

Menneskenes historie med rusmidler begynte allerede i steinalderen.
Bildet viser et hulemaleri i Sahara i Afrika. (Klikk på bildet for å finne ut mer.)

Menneskene i steinalderen levde som nomader i  grupper, det vil si at de bodde i huler eller telter og dro fra plass til plass sammen med sine næringskilder som kunne være både planter og dyr.

Etter hvert ble menneskene fast bosatt og begynte å dyrke korn. Det gjorde de for å brygge øl. Egypterne var blant de første store kulturer som brygget og drakk øl. Slavene som bygget pyramidene fikk øl som belønning for hardt arbeid. 

Ølen hadde i den tiden mye mindre alkoholprosent enn i dag og kan sammenlignes med lettøl.

Cannabis ble kunstnernes narkotika fra ca.1500/1600, men allerede i antikken benyttet man seg i krigstilfeller av både narkotika og alkohol for å sette sine fiender i ustand.

Bienenmann.jfif
gerste.jpg
Hopfen.jpg
drunk-2673385_1920.jpg

Rusmidler har en lang historie, men hvilke utfordringer har mennesker i vår moderne verden med disse substansene og hva sier bibelen om temaet?

1. Rusmidler  er gifter og påvirker kroppen mer eller mindre ettersom hvor mye av giften du inntar. Visste du at rusmidler benytter seg av den samme kjemiske koden som hjernen selv og kan derfor ikke bli stoppet av kroppens forsvar?

Alkohol utløser for eksempel små betennelser i alle organene den kommer i kontakt med. Leveren som er kroppens avgiftningssentral jobber hardest av alle organer ved alkoholmisbruk.

Hvert drukket glass alkohol forårsaker at du mister en viss del hjerneceller. Ingen som bare drikker alkohol av og til vil legge merke til det siden vi har tilstrekkelig mange hjerneceller og kroppen er veldig god til å reparere disse små betennelsene hvis den får flere dager uten alkohol. Ved misbruk av alkohol kan du derimot risikere å få "alkoholdemens" som har de samme symptomene som en aldersdemens eller Alzheimer sykdom - man får hull i hjernen og det fører til at man glemmer mer og mer eller/og får en leverforstyrrelse.

Du som er mindre enn 18 år må vite at hjernen din er under utvikling og ikke tåler alkohol. En hjerneforsker har formulert dette på en skremmende måte, men det treffer det akkurat. Han sa:

Hvis en ungdom som ikke har fylt 18 år drikker seg full kan man like så godt tømme et glass med vann på en datamaskin.

Den nyere forskningen sier at hjernens utvikling ikke er fullstendig avsluttet før du fyller 25 år.

2. Rusmidler gjør avhengig. Ved regelmessig inntak av rusmidler risikerer du å bli avhengig og behøver avrusing til slutt. 

10% av Norges befolkning er storkonsumenter av alkohol, blant disse er en stor del avhengig av å drikke alkohol.

Spesielt for narkotika gjelder det at de kan forårsake avhengighet ved første bruk.

Å bruke narkotika for første gang kan, men må ikke, utløse gode følelser. Det kan føles ut som om du sitter i et badekar med godt temperert vann, men temperaturen stiger stadig. Når du oppdager at vannet er blitt alt for varmt er det som regel for sent for å komme seg ut.

Å havne i en avhengighet forgår for ungdommer som regel gradvis. Psykologer deler veien til avhengighet opp i fire trinn. 

Trinn 1- Nysgjerrighet - Man har lyst til å prøve noe nytt, det frister å gjøre              noe som er forbudt, selv om det er litt skummelt, man er spent                  på en ny erfaring.

Trinn 2- Eksperimentering - Man har fått smakt på et rusmiddel og vil                    gjerne prøve ut andre rusmidler.

Trinn 3- Fellesskap - Det gjør godt og sveiser sammen når man beruser                  seg sammen med venner. Man blir del av en gjeng.

Trinn 4- Å beruse seg blir en viktig del av hverdagen, man trenger det.                 Tankene dreier seg hovedsakelig om hvordan man får tak i                        rusmidler og penger for å kunne kjøpe de.

 

Viktig! Avhengighet kan oppstå allerede ved 1. trinn og man lyver for seg selv og andre hvis man sier at man kan slutte med rusmidler til enhver tid når man bare vil. 

3. Rusmidler kan påvirke deg i så stor grad at du mister kontrollen over deg selv, over det du sier og det du gjør. Det fører til både pinlige og farlige situasjoner.

 

Viktig! Husk at ikke alle, selv om de kaller seg for venner, har gode intensjoner for deg som har mistet selvkontrollen. Du utsetter deg. Situasjoner kan bli utnyttet av andre, du kan bli skadet eller påføre skader til andre.

Fasit: Det er ikke vanskelig å få tak i rusmidler. Noen kan kjøpes lovlig av de som er over 18/21 år, andre ikke, men de fleste får tilgang til både lovlige og ulovlige rusmidler hvis de bare prøver. Du er derfor nødt til å sette deg deg selv grenser. Norske lover og regler sier veldig tydelig hvor grensene går og det er lurt å forholde seg etter det som lover og regler sier. Husk at kjøp, salg og bruk av narkotika er straffbart og kan medføre at du må sone i fengselet, noe som kan følge deg som et stigma hele ditt liv.  

Hva sier bibelen om alkohol?

Bibelen sier ikke at det er en synd å drikke alkohol.

Jesus selv drakk vin og gjorde vann om til vin.

 

I Matteusevangeliet Kapittel 11,19 påtalte de skriftlærde Jesus for at han satt med syndere.

"Menneskesønnen kom; han spiser og drikker, og de sier: ‘Se, for en storeter og vindrikker, venn med tollere og syndere!"

Bibelen sier allikevel at det er svært uønskelig å drikke seg full.                      I Salomos Ordspråk kapittel 20, 1 står:                                                              "Vinen er en spotter, sterk drikk er en skrålhals. Vettløs er den som raver i rus."

Paulus skriver i 1. Korinterbrevet kapittel 12,12

"Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener det gode. Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg."

Bibelen sier også dette i det dobbelte kjærlighetsbud: 

Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første bud. Men et annet er like stort: Du skal elske din neste som deg selv.

Fasit fra bibelen:

Å drikke alkohol er ikke en synd, men å drikke seg full kan føre til at man dummer seg ut eller at man sårer og skader seg selv og andre. Det dobbelte kjærlighetsbudet sier derimot at du skal ta vare på andre og at du skal ta vare på deg selv. 

Husk: 

Om et menneske bestemmer seg for å drikke alkohol eller å la være sier ingenting om hans verdi eller tro og er ikke et kriterium som er utgjørende for å se opp til eller ned på noen. Det er Gud som har laget verdien i oss og ingen kan ta den i fra oss.

Dine oppgaver:

1. Skriv kort om de 4 forskjellige trinnene som fører til avhengighet.

2. Hva sier bibelen om alkohol?

3. Ta quizen:)

poison-146494_1280.png
Den australske sangeren Sia synger om sin vanskelig tid som alkoholiker i sangen "Chandelier"